Σελίδες

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Εισήγηση 3 δημοτικών παρατάξεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της Υπουργούπολης στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ

 Συζητείται αύριο (28/09/2022) στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση των δημοτικών παρατάξεων "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα" "Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα" και "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα" αναφορικά με την προωθούμενη από την Κυβέρνηση μεταφορά 9 Υπουργείων και 4 Ανεξάρτητων Αρχών στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

 


 

Παραθέτουμε το κείμενο της κοινής εισήγησης και των προτάσεων για απόφαση.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα την 28/9/2022 με τίτλο: «Συζήτηση αναφορικά με την προωθούμενη από την Κυβέρνηση μεταφορά 9 Υπουργείων και 4 Ανεξάρτητων Αρχών στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ».

Με την υπ’ αριθμόν 45/2021 απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα αποφάσισε κατά πλειοψηφία μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«…. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα δηλώνει, επομένως, την αντίθεσή του στο σχεδιασμό και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την τσιμεντοποίηση του χώρου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΠΥΡΚΑΛ), την μεταφορά σ` αυτόν υπουργείων, υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου και εποπτευόμενων φορέων και ζητά : - Να μην τσιμεντοποιηθεί η έκταση των 180 στρεμμάτων και να παραχωρηθεί στον Δήμο ΔάφνηςΥμηττού για να δημιουργηθεί σ` αυτήν πάρκο αναψυχής για την κάλυψη των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών αναγκών των πολιτών. - Να μετατραπεί ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αποκλειστικά σε πάρκο ζωής και ανάσα για ολόκληρη την περιοχή. - Να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής και - Να προστατευθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι της με συγκεκριμένο σχέδιο για την μεταφορά των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, από τον χώρο που σήμερα καταλαμβάνουν».

Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης και με δεδομένο ότι δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από την κυβέρνηση, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, κρίνουμε απαραίτητο να επανέλθει το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα για να αναδείξει τις αβλεψίες, αστοχίες και ελλείψεις της εκπονηθείσας ΣΜΠΕ, που, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τα όσα είχαμε εγκαίρως επισημάνει με την 45/2021 απόφαση μας και, κυρίως, να λάβει απόφαση με την οποία θα εξειδικεύει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων - υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα – για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών και για τη μετατροπή του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ αποκλειστικά σε πάρκο ζωής και ανάσα για ολόκληρη την περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Η μεταφορά σε αυτόν το χώρο των Υπουργείων που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους της.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 92 του Ν. 4864 (ΦΕΚ A’ 237/02.12.2021) ορίζεται ότι στην έκταση των 154,8 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ θα υπάρχει δόμηση με ποσοστό κάλυψης στο 60%, ότι τα κτίρια μπορεί να φτάνουν και τα 28 μέτρα ύψος, ενώ προβλέπεται ότι τα κτίσματα θα φτάσουν στα 278.635 τετραγωνικά μέτρα εμβαδόν. Για να το καταφέρουν αυτό αλλάζουν το συντελεστή δόμησης στην περιοχή από το 0,8 στο 1,8 και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος που ήταν 12 μέτρα, ενώ προβλέπουν να καταρτιστεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή καθώς και να επιβληθούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που «εξυπηρετούν σκοπό δημόσιας ωφέλειας».
3. Η ΣΜΠΕ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δρομολογεί μιας μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη χωροταξία και πολεοδόμηση της περιοχής με την αλλοίωση του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων, την επιβάρυνση στις συνθήκες ζωής και κυκλοφορίας μας.
Η αναφορά του νόμου και της ΣΜΠΕ (σελ. 26) «ότι από το σύνολο της έκτασης του ακινήτου, ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) διατίθεται για τη χρήση «Ελεύθεροι Χώροι - Αστικό Πράσινο» και ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) για τη χρήση Πολεοδομικού Κέντρο», διαψεύδεται αμέσως παρακάτω στην ίδια σελίδα όπου αναφέρεται ότι ανέρχεται «το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε εξήντα τοις εκατό (60%)». Το εναπομείναν 40% είναι οι κοινόχρηστοι χώροι που περιλαμβάνουν δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης, που θα σκιάζονται από τα πανύψηλα κτίρια και μέσα σε αυτό επικαλούνται ότι θα δημιουργηθούν και χώροι πρασίνου.
4. Η τσιμεντοποίηση, η κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα αλλάξουν όχι μόνο την περιοχή του Υμηττού αλλά και το Βύρωνα που παρεμβάλλεται για την πρόσβαση μέσω της Περιφερειακής Υμηττού σε αυτήν. Δεδομένου ότι ο δήμος Βύρωνα είναι αυτός που διασχίζεται από την Περιφερειακή Υμηττού, αν υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο θα δέχεται στους εσωτερικούς του δρόμους την κίνηση των οχημάτων που από τις βόρειες περιοχές της Αττικής κατευθύνονται προς την το χώρο των Υπουργείων, φόρτος που θα επιβαρύνει την ρύπανση του αέρα στην περιοχή, θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα και θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στις συνθήκες ζωής με την τσιμεντοποίηση μιας μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η εκπονηθείσα ΣΜΠΕ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν, ούτε κατ’ εκτίμηση, τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο οδικό δίκτυο του Βύρωνα, αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες. Πιο συγκεκριμένα: Η καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων εργαζομένων και επισκεπτών – από και προς τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ – θα γίνεται μέσω των οδικών αξόνων της πόλης μας (Καραολή & Δημητρίου, Κωνσταντινουπόλεως, Ελλησπόντου, Χειμάρρας, Κερκύρας, Αγίας Σοφίας κλπ) με συνέπεια την δημιουργία τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος, ρύπανσης και την υποβάθμιση των γειτονιών της πόλης μας.
5. Η μεταστέγαση Υπουργείων και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ συνεπάγεται την απώλεια για τον Βύρωνα και τους όμορους Δήμους του τελευταίου εναπομείναντα χώρου για τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, αντίστοιχου με τα υπάρχοντα πάρκα στις λοιπές περιοχές του λεκανοπεδίου (λ.χ. Πάρκο «Αντώνη Τρίτση», Γουδί, Κτήμα Συγγρού κ.ά).

Προς καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων, παραθέτουμε τους σχετικούς συνδέσμους:
Α. Η δημοσίευση της διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
εδώ.. Επισημαίνουμε ότι αναρτήθηκε στις 3/8 και έδινε περιθώριο μόνο 30 ημερών, δηλαδή έληγε στις 3/9/2022 χωρίς να έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, και να δίνετε επαρκές περιθώριο για την κατάθεση της γνώμης τους.
Β. Οι ενστάσεις των επιστημονικών φορέων
εδώ. Οι φορείς είναι ο ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών), ο ΣΕΜΠΧΠΑ (Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης) και η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού).
Γ. Η κοινή συνέντευξη τύπου των επιστημονικών φορέων
εδώ.
Δ. Η αρνητική θέση του ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Τμήμα Αττικής)
εδώ.
Ε. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται πατώντας στη φράση Πληροφορικό Υλικό στο σύνδεσμο της διαβούλευσης που βρίσκεται παραπάνω.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, προτείνουμε:
1. Το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι απορρίπτει τη ΣΜΠΕ. Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομική προσβολή της.
2. Να ζητήσει τη ματαίωση-απόσυρση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την κατασκευή κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ και τη διάθεση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ αποκλειστικά για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων.
3. Για αυτό το σκοπό να προβεί σε παραστάσεις προς τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Για τις παραστάσεις αυτές να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή.
4. Το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των κατοίκων της πόλης μας για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών δημιουργίας Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της «ΠΥΡΚΑΛ».

28/9/2022

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ



Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι κάτοικοι του Βύρωνα να μην κλαδεύουν μόνοι τους τις προσβεβλημένες από σκαθάρι μουριές

Αναδημοσίευση από την ¨Ενάργεια"

https://vironasipolimas.blogspot.com/2022/09/blog-post_26.html


«Σε κάθε δένδρο (μουριά) που εντοπίζεται να έχει προσβληθεί, μόνο ειδικό συνεργείο έμπειρων δενδροκηπουρών πρέπει να προβαίνει σε κλάδεμα και αποκοπή των προσβεβλημένων μερών του δένδρου

«Οι προσβεβλημένοι κορμοί και βραχίονες των δένδρων θα πρέπει να αποκόπτονται, να θρυμματίζονται και να καταστρέφονται με υγειονομικώς ασφαλή τρόπο ώστε να αποφεύγεται η έξοδος των ενήλικων εντόμων!»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, συζητήθηκε το αίτημα που υπέβαλαν οι πολίτες της «Ενάργειας» και του «Βύρωνας και τριγύρω» αναφορικά με το φαινόμενο της ξήρανσης των μωρεόδενδρων (μουριές) της πόλης μας. 

Από τους πολίτες είχε ζητηθεί η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, η Δημοτική Αρχή Βύρωνα αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, αφού, και στην περίπτωση αυτή, ο τρόπος που εξακολουθεί να διαχειρίζεται την κατάσταση που ενέκυψε στην πόλη μας είναι ανεπαρκής. 

Αντί η Δημοτική Αρχή να χρησιμοποιήσει το προπαγανδιστικό της όργανο, την Ιστοσελίδα του Δήμου -γιατί  έτσι την έχουν καταντήσει, όργανο προπαγάνδας- βγάζοντας κάποια ανακοίνωση ενημέρωσης των πολιτών, όπως έκαναν άλλοι δήμοι, για παράδειγμα ο Δήμος Αλίμου*, αντί να εκδώσει και κάποιο ενημερωτικό φυλλάδιο διανέμοντάς το στα ΜΜΕ της πόλης μας, γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό, η Δημοτική Αρχή Βύρωνα πέρα από τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έκανε κάτι άλλο. 

Έτσι, χθες, διαπιστώσαμε στο δρόμο και στους κάδους απορριμμάτων της οδού Εμπεδοκλέους κομμένα κλαδιά μιας μουριάς που έχει προσβληθεί από το ξυλοφάγο έντομο-σκαθάρι (η κοινή του ονομασία είναι «βλαστορύκτης της μουριάς», ενώ η επιστημονική του ονομασία «xylotrechus chinensis») που πλήττει τα δένδρα της μουριάς, παρότι οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων αναφέρουν ότι, «οι προσβεβλημένοι κορμοί και βραχίονες των δένδρων θα πρέπει να αποκόπτονται, να θρυμματίζονται και να καταστρέφονται με υγειονομικώς ασφαλή τρόπο ώστε να αποφεύγεται η έξοδος των ενήλικων εντόμων», καθώς επίσης ότι, «η απομάκρυνση τους θερινούς μήνες δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του εντόμου και πιθανότατα έχει αρνητικά αποτελέσματα, διότι ένα ποσοστό εντόμων που θα ωοτοκούσε στα ήδη προσβεβλημένα δένδρα, θα στραφεί στα υγιή». Ο καταλληλότερος χρόνος απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δένδρων είναι ο χειμώνας και οι αρχές της άνοιξης. 

 



Εάν όμως δεν υπάρχει ενημέρωση πώς να τα γνωρίζουν αυτά οι απλοί πολίτες; Βλέπουν μια μουριά που ξεραίνεται, και προσπαθούν, από μόνοι τους, να τη σώσουν…


 

 

Πως να γνωρίζουν οι απλοί πολίτες ότι  μετά το κλάδεμα των δένδρων οι ουλές θα πρέπει να καλύπτονται με μαστίχα εμβολιασμού.;
   
Απώλειες 11% στο Δήμο Αθηναίων, 40-50% στο Δήμο Βύρωνα! Άραγε γιατί;

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που πρέπει να απασχολήσει τις υγιείς δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στα τέλη Αυγούστου του 2022 ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, κ. Χρήστος Τεντόμας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, είπε ότι στην Αθήνα υπάρχουν 25.000 μουριές, εκ των οποίων πρόπερσι χάθηκαν περίπου 500 μουριές, ενώ την περσινή χρονιά, 750 μουριές. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σημείωσε ότι «δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη εξάπλωση του συγκεκριμένου σκαθαριού και φοβόμαστε ότι θα χάσουμε περίπου 1000-1500 μουριές».

Δηλαδή, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων χάθηκε ή συνολικά πρόκειται να χαθεί περίπου το 11% των μωρεόδενδρων που φύονται στην Αθήνα. 

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Αθήνα, οι μουριές που φύονται στο Δήμο μας είναι περίπου 700 και το ποσοστό που έχει προσβληθεί, σύμφωνα με την αρμόδια υπάλληλο του τμήματος Πρασίνου-Περιβάλλοντος, κυρία Αλεξιάδου, είναι περίπου 40-50%.!!! 

Ανεξήγητα μεγάλη απόκλιση… ακόμη και εάν είναι θέμα έκτασης του Δήμου.

*Σημείωση: Δείτε την ανακοίνωση που έβγαλε ο Δήμος Αλίμου εδώ:

https://www.myota.gr/2022/09/08/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%86/

Διαβάστε επίσης το άρθρο:

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα κατά της ξήρανσης των μωρεόδενδρων της πόλης του Βύρωνα


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Τιμήσαμε την προσφορά της συλλογικότητας του Κοινωνικού Φαρμακείου Βύρωνα

Αναδημοσίευση από την "Ενάργεια"

https://vironasipolimas.blogspot.com/2022/09/blog-post_25.html


 Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 12 π.μ. πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κοινωνικού Φαρμακείου Βύρωνα (Κ.Ι.Φ.Β.), στην οδό Ελλησπόντου, η, ξεχωριστή από το Δήμο, σεμνή εκδήλωση της βράβευσης της συλλογικότητας του Κοινωνικού Φαρμακείου.


   

Σε αυτή την «δική μας» βράβευση, από τις Δημοτικές Παρατάξεις, τις Συλλογικότητες, τους Φορείς και τα ΜΜΕ του Βύρωνα που συμμετείχαν στη διοργάνωσή της, παρευρέθηκαν οι εξής:

Από την «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα» (ΑΡΠΑ) η κυρία Μαρία Μπικάκη και ο κ. Σταύρος Τζιορτζιώτης. Από την «Ένωση Πολιτών Ενάργεια» ο κ. Νίκος Βούρτσης. Από την «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα» η κυρία Βασιλική Σάρολα και ο κ. Κοσμάς Τσιάκαλος. Από την «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα» (ΡΕΚ) ο κ. Τάσος Μαυρόπουλος και η κυρία Φωτεινή Καλδάνη, και από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα ο κ. Πέτρος Μπογιάκος.

Απουσίαζαν:
Ο κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ και η κυρία Μαρία Βλαδιμήροβιτς, από την εφημερίδα Δήμος και Πολιτεία, λόγω προσωπικών κωλυμάτων (που, όμως, πάντα είναι παρόντες και στηρίζουν την συλλογικότητα του Κοινωνικού Φαρμακείου).
Ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, επικεφαλής της
«Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Βύρωνα - Δύναμη Ελπίδας», και  ο κ. Παναγιώτης Ζυγούρης, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω», λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, καθώς επίσης και ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος (Ρωγμή στην ενημέρωση) λόγω πένθους.

Απουσίαζε, δυστυχώς, και ο αγωνιστής κ. Δημήτρης Σουλιώτης, η ψυχή του Κ.Ι.Φ.Β. (φώτο αρχείου, στα δεξιά ο κ. Σουλιώτης με εθελοντές και εθελόντριες)

  


 

Την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβε η σύζυγός του, παρουσία άλλων 2 εθελοντών του ΚΙΦΒ, ενώ, σύντομη ομιλία έβγαλε εκ μέρους όλων η κυρία Βασιλική Σάρολα. 

Το Κοινωνικό Φαρμακείο δεν αφορά μόνο το Βύρωνα, αλλά καλύπτει τις ανάγκες των ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε όλες τις όμορες περιοχές και τους δήμους όπως λ.χ: Παγκράτι, Βύρωνα, Υμηττού, Δάφνης, Ν. Σμύρνης, Καισαριανής, Ζωγράφου, Χολαργού κ.α, δηλαδή καλύπτει κάθε ανασφάλιστο πολίτη ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του. Η δε λειτουργία του ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια, στις 30 Οκτωβρίου του 2012, και συνεχίζεται!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:


  







Να επισημάνουμε ότι,  αυτή η “εκ μέρους μας” Τιμητική αναγνώριση, της πολύτιμης και πολύχρονης προσφοράς της συλλογικότητας του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Βύρωνα (Κ.Ι.Φ.Β) στο λαό του Βύρωνα, δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθούμε και από το Αίτημα για τη στήριξη του έργου του Κοινωνικού Φαρμακείου που, στις 8 Φεβρουαρίου του 2021, είχαν υποβάλει προς το Δήμο, από κοινού, η Κίνηση Πολιτών «Βύρωνας και τριγύρω», η Εφημερίδα «Δήμος & Πολιτεία» (Σωτήρης Παπαμιχαήλ και Μαρία Βλαδιμήροβιτς) και η Ένωση Πολιτών «Ενάργεια», και το οποίο Αίτημα βασιζόταν σε προτάσεις της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα».

Τις υπενθυμίζουμε σε όλους:

Καλούμε τέλος τη Δημοτική Αρχή και τις Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου όπως αποφασίσουν, μέσα από μια παραγωγική διαδικασία διαλόγου στο Δ.Σ., να στηρίξουν το έργο του Κ.Ι.Φ.Β.:
α) Αναδεικνύοντας το έργο του από την ιστοσελίδα του Δήμου.
β) Συμπράττοντας σε μέρος των λειτουργικών εξόδων του Κοινωνικού Φαρμακείου ή ακόμη και στη μεταστέγασή του σε πιο κατάλληλο χώρο.
γ) Προσφέροντας αρωγή στους εθελοντές πολίτες, ιατρούς και φαρμακοποιούς του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ερώτημα για την καταστροφή στις μουριές στον Δήμο Βύρωνα

ΠΡΟΣ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε τις μουριές της πόλης μας να ξεραίνονται. Δίχως όμως να υπάρχει η γρήγορη και ανάλογη αντιμετώπιση από τη Δημοτική Αρχή.

Αιτία είναι η προσβολή από το ξυλοφάγο έντομο

Είναι κρίμα να μένουν χωρίς καμία φροντίδα και να χάνονται δέντρα 30 ετών όταν μπορούν να σωθούν.

Στις παρακάτω φωτογραφίες

1) Μουριά στην οδό Ευαγγελικής Σχολής που έχει ξεραθεί τελείως (παρατηρήστε τις τρύπες από το έντομο στον κορμό) και

2) μεθόδους αντιμετώπισης που έχει ξεκινήσει ο δήμος της Αθήνας με ειδικές συσκευές - παγίδες στις μουριές και με ασβέστωμα του κορμού.

Με βάση το γεγονός ότι το πρόβλημα εμφανίζεται και σε πολλούς άλλους δρόμους της πόλης μας με κίνδυνο να χάσουμε μεγάλο μέρος του αστικού πρασίνου απευθύνουμε ερώτημα προς την Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει αν πρόκειται να λάβει μέτρα αντιμετώπισης (τα προσβεβλημένα δέντρα πρέπει να κόβονται) κλπ.

Μιλάμε για μία τεράστια ποσοτικά καταστροφή σε όλες τις μουριές του δήμου.

Αν δεν πρόκειται να πράξει τίποτα και απλά να βλέπει τα δέντρα να ξεραίνονται τουλάχιστον να μην ξαναφέρει τους "επιστήμονες" με τα αλυσοπρίονα που αφήνουν κούτσουρα τις νεραντζιές μετά το μπόλιασμα για να γλιτώσει λίγο πράσινο στην πόλη και να μην μείνουμε μόνο με τα τσιμέντα.





Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα κατά της ξήρανσης των μωρεόδενδρων της πόλης του Βύρωνα

Αναδημοσίευση από την σελίδα "Βύρωνας η πόλη μας"

https://vironasipolimas.blogspot.com/2022/09/blog-post_9.html


Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε τα μωρεόδενδρα, τις μουριές, της πόλη μας να ξεραίνονται. Δίχως όμως να υπάρχει η γρήγορη και ανάλογη αντιμετώπιση από τη Δημοτική Αρχή του Βύρωνα.

Το άρθρο που αναδημοσιεύουμε έχει γραφτεί από τον Δασολόγο κ. Αντώνιο Καπετάνιο και το αντλήσαμε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02SgR9nMuFzY9ZTAg

Στο κείμενο αυτό θα βρείτε πληροφορίες και απαντήσεις για το θέμα που "καίει" πλέον τον Βύρωνα. Οι δε δημοτικές παρατάξεις θα πρέπει να αιτηθούν το θέμα να συζητηθεί επειγόντως στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα κατά της επέκτασης του φαινομένου.

Γιατί ξηραίνονται οι μουριές στην Ελλάδα; 

Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται την τελευταία σχεδόν πενταετία στην Ελλάδα: η ξήρανση των δένδρων μουριάς σε περιοχές της. Στην αρχή, το έτος 2017 που πρωτοπαρατηρήθηκε το φαινόμενο στον ελληνικό χώρο, στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, αυτό ήταν σποραδικό κι όχι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Σήμερα το φαινόμενο της ξήρανσης εμφανίζεται διαρκώς επιδεινούμενο και σαφώς πιο οξυμένο. Εάν, συγκεκριμένα, όσοι ζείτε στην πρωτεύουσα, παρατηρήσετε τις μουριές των πεζοδρομίων, των αστικών χώρων πρασίνου ή των κήπων οικιών, θα διαπιστώσετε δένδρα μουριάς σε μεγάλο βαθμό να είναι εξασθενημένα, ημίξερα ή και ξεραμένα. Τι φταίει; Ποιος ο λόγος της αρνητικής τούτης κατάστασης; Ας δούμε τι συμβαίνει…

 

Η ξήρανση των μωρεόδενδρων (των δένδρων μουριάς) προκαλείται από προσβολή του ξυλοφάγου εντόμου Xylotrechus chinensis, κοινώς «ξυλότριχος», γνωστό στους δενδροκόμους για την επεκτασιμότητα των προσβολών του και τη γρήγορη εξάπλωσή τους υπό μορφή επιδημίας, στις περιπτώσεις περιβαλλοντικής ή λειτουργικής ανισορροπίας στο σύστημα όπου το δένδρο διαβιεί. Ο προσβολέας είναι σκαθάρι, δηλαδή κολεόπτερο, της οικογένειας Cerambycidae. Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα είδη του Xylotrechus, τα οποία, ως γηγενή, δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα προσβολών σε δένδρα ή σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Η χρόνια προσαρμογή στις συνθήκες του τόπου των οργανισμών, συνδυαζόμενη με την ύπαρξη μιας κατά το μάλλον ή ήττον σταθερής βιολογικής και γενετικής κατάστασης στα είδη των περιβαλλόντων, με τη μη εμφάνιση ανατροπών σε αυτά, οικολογικού ή ακόμα και κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα, διαμόρφωσε μια εν δυνάμει ισορροπία ζωής που απέτρεπε εκτροπές και καταρρεύσεις –υποβαθμίσεις μπορεί να υπήρχαν, όχι όμως υπό το πρίσμα της κατάρρευσης περιβαλλόντων. 

Η εισαγωγή, ηθελημένα ή μη, νέων ειδών στα γηγενή περιβάλλοντα, ειδών που κρίνονται ως βιοεισβολείς, δημιουργεί μη αποδεκτές για το σύστημα ζωής ανισορροπίες, οδηγώντας σε τρόπον τινά εκτροπές και καταρρεύσεις. Εν προκειμένω, η εισαγωγή ενός νέου είδους σκαθαριού στα ελληνικά περιβάλλοντα, ήταν η αιτία του «κακού», για την ξήρανση των μωρεόδενδρων στην Ελλάδα. Το ερώτημα τίθεται στο πώς και γιατί εισήχθη;

Πρέπει εξαρχής να δηλωθεί ότι δεν επιδιώχθηκε η εισαγωγή του. Ήλθε «απρόσκλητο». Τι φταίει και ήλθε; Φταίει η παγκοσμιοποίηση; Φταίει το γεγονός των μη επαρκών ελέγχων (κατά την εφαρμογή της σύμβασης CITES); Φταίει η αμέλειά μας ή η αδιαφορία μας για τον επικείμενο κίνδυνο στα περιβάλλοντά μας; Φταίει η έλλειψη γνώσης που υπάρχει γι’ αυτά; Φταίει η αποχή μας από τα κοινά και η μη εκτίμησή μας για τον κοινό τόπο ή αλλιώς για το δημόσιο χώρο, ούτως ώστε να προστατευθεί, σα σύνολο μαζί με τα στοιχεία του, ως αγαθό κι αξία; Φταίει η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, που κάμνει πιο ευπρόσβλητα τα περιβάλλοντά μας και πιο ευάλωτα στις καταστάσεις της; Φταίει η εξασθένιση που δημιουργούμε ως άνθρωποι στα δένδρα, με την ασφυκτική τους διαβίωση στην πόλη, με τις πληγώσεις που δημιουργούμε ή με τις συνεχείς αντιεπιστημονικές κλαδεύσεις τους, κατά τις οποίες αφήνουμε ανοικτούς τους ιστούς των δένδρων σε προσβολές; 

Φταίνε όλα που προαναφέρθηκαν, συνδυαστικά, και το καθένα ξεχωριστά στο επίπεδό του πάντως κείνο που ως πρόβλημα υπάρχει στην κοινωνία μας είναι το γεγονός ότι δεν την αισθανόμαστε ως μέρος μιας ολότητας οπού το γύρω έχει ρόλο καθοριστικό στη λειτουργία της και την ύπαρξή της, έτσι που υποβαθμίζοντάς το ή χάνοντάς το κατά στοιχεία ή μέρη του, να υποβαθμιζόμαστε ως κοινωνία και υπάρξεις.

Εν προκειμένω εισήχθη στην Ελλάδα ένα νέο έντομο, το σκαθάρι που προαναφέρθηκε, τ’ οποίο, επί του παρόντος, προσβάλλει τη μουριά –ενδέχεται όμως σ’ επόμενο στάδιο και βάσει της οικολογίας του να προσβάλλει και την ελληνική ελιά ή το ελληνικό αμπέλι, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική αγροτική οικονομία, καθώς και για τα ελληνικά αγροτικά περιβάλλοντα. Εισήχθη από την Κίνα, εικάζεται διά της Ιταλίας το έτος 2017, από εμπορευματοκιβώτια που ξεφορτώθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και παρατηρήθηκαν οι πρώτες προσβολές μουριάς στη χώρα μας. Κατόπιν και σταδιακά επεκτάθηκε η προσβολή και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, φτάνοντας πριν από δύο έτη περίπου στην Αττική, διαπιστώνοντας σήμερα τις τραγικές συνέπειες της προσβολής αυτής. Υπολογίζεται ότι από τις 25.000 μουριές της πρωτεύουσας, πως έχουν προσβληθεί με μερική ή ολική ξήρανση δένδρα σε ποσοστό 6-8%. Αντίστοιχες ξηράνσεις παρατηρούνται σε περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας κ.ά. 

Πώς επιδρά το σκαθάρι στο δένδρο κατά την προσβολή; Οι προνύμφες του (λευκοί σκώληκες), μετά την εκκόλαψη τους, μπαίνουν στον κορμό και δημιουργούν στοές προς το κέντρο του ξύλου και στον ηθμό. Διαχειμάζουν μέσα στο ξύλο, όπου και νυμφώνονται. Οι προνύμφες μετακινούνται στη βλάστηση του δένδρου για να τραφούν από τους βλαστούς του και τα φύλλα του (εκεί γίνονται άμεσα ορατές). Το έντομο έχει μια γενιά το έτος. Υπολογίζεται ότι σε όλη του τη ζωή γεννά περίπου 80 αυγά. Τα ενήλικα της γενιάς εμφανίζονται αργά την άνοιξη (Μάιο-Ιούνιο) από οπές εξόδου (διαμέτρου 5-6 mm) που δημιουργούν στους κορμούς. Τα ώριμα σκαθάρια έχουν μήκος περίπου 15-25 mm είναι μαύρα και κίτρινα, προσομοιάζοντας με σφήκες. Εκ της προσβολής δημιουργούνται ρωγμές στο φλοιό της μουριάς. Τα προσβεβλημένα δένδρα μπορεί να εμφανίζουν πολλαπλές οπές εξόδου, κυρίως προς τη νότια πλευρά τους. Η προσβολή δημιουργεί καχεξία στο δένδρο, που οδηγεί σε νέκρωση. Βγαίνοντας από τις οπές το έντομο (κατά την ολοκλήρωσή του από προνύμφη), μεταπηδά σε άλλο δένδρο κι έτσι μεταδίδεται η προσβολή.

 

Με την προσβολή διαταράσσεται η μεταφορά νερού και θρεπτικών ουσιών στο δένδρο, τ’ οποίο εξασθενεί λόγω της μη τροφοδοσίας του με νερό και της μη ομαλής θρέψης του, και ξηραίνεται/νεκρώνεται αρχικώς στα μέρη της άμεσης προσβολής και κατόπιν ολικώς.

Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Υπάρχουν μέτρα, φαίνεται όμως πως έχουμε αργήσει. Και μάλλον διαμορφώθηκε μιαν εξαιρετικά αρνητική κατάσταση για τις μουριές περιοχών της Ελλάδας, κυρίως των αστικών περιοχών, και δη της πρωτεύουσας, οπού τα δένδρα είναι ταλαιπωρημένα και εξασθενημένα από τις συνθήκες της πόλης, έτσι που η νέκρωση των προσβεβλημένων δένδρων να είναι αναπόφευκτη. Το ζήτημα της θεραπείας των προσβεβλημένων δένδρων, στα οποία έχει επέλθει ως ένα βαθμού σημαντική ξήρανση, πρέπει ν’ αποκλειστεί. Στο στοιχείο που πρέπει να εστιάσουμε εν προκειμένω είναι στο να σώσουμε από τη νέκρωση όσα περισσότερα δένδρα μπορούμε, καθώς και στη μη μετάδοση της προσβολής στα γειτονικά δένδρα, στη μη γενίκευση δηλαδή του φαινομένου σε κλίμακα πόλης κάτι που όμως, κατά το μάλλον ή ήττον, συνέβη. 

Συστήνεται, ως άμεσο μέτρο, η χρήση κατά το πλείστον πυρεθροειδών εντομοκτόνων (το πύρεθρο, η βάση παρασκευής των εν λόγω εντομοκτόνων, θεωρείται το αρχαιότερο φυσικό οργανικό εντομοκτόνο) στις οπές προσβολής του κορμού (να γίνεται έγχυση εντομοκτόνου μέσα σε αυτές). Τα πολύ προσβεβλημένα δένδρα πρέπει να υλοτομούνται και ν’ απομακρύνονται. Να συγκεντρώνονται σε ειδικά μέρη όπου θα καίγονται ή θα θάβονται. Τα εργαλεία κοπής, καθώς και τα μηχανήματα που την εξυπηρετούν πρέπει ν’ απολυμαίνονται. Στα υγιή γειτονικά δένδρα τού προσβεβλημένου δένδρου πρέπει να γίνεται προστατευτική επάλειψη του κορμού με απολυμαντική ουσία ή να ασβεστωθούν, καθότι ο ασβέστης αποτελεί άριστο απολυμαντικό κάτι που το ήξεραν καλά οι πρόγονοί μας, και για το λόγο αυτό ασβέστωναν τα δένδρα των κοινόχρηστων χώρων και των αυλών τους. Κατά το, δε, κλάδεμα των δένδρων, που στις μουριές είναι σχεδόν ετήσιο κι έντονο, πρέπει οι ουλές να καλύπτονται οπωσδήποτε με μαστίχα εμβολιασμού.

Ένα ζήτημα, βεβαίως, που δημιουργείται είναι η αδυναμία έκχωσης/εκρίζωσης των μεγάλων προσβεβλημένων/νεκρωμένων δένδρων των πεζοδρομίων από τα στενά πεζοδρόμια όπου φυτεύτηκαν, τα οποία έχουν επιπροσθέτως φορτιστεί με το βάρος σκληρών υλικών, ασφάλτου και κατασκευών. Επίσης, η κοπή τους σε πολλές περιπτώσεις, για λόγους ασφάλειας ή τεχνικής αδυναμίας, καθίσταται μη δυνατή. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις απομάκρυνσης αυτών, τίθεται ζήτημα ως προς τη δυνατότητα φύτευσης άλλων δένδρων στα στενά πεζοδρόμια της πόλης, κει όπου φυτεύτηκαν οι απομακρυνθείσες προσβεβλημένες μουριές σε παλαιότερους καιρούς, όταν ίσχυαν άλλες προδιαγραφές σε σχέση με σήμερα, που αφορούσαν στην πεζοδρόμηση πόλεων και στη φύτευση των πεζοδρομίων, καθώς και στην κίνηση των πολιτών σε αυτά.

Τραγικά, αλήθεια, αδιέξοδα στο σύγχρονο ελληνικό γίγνεσθαι!.. 

Βύρωνας, η πόλη μας

9 Σεπτεμβρίου 2022

Επικίνδυνο κενό σε σχάρα στο 10ο Δημοτικό Βύρωνα


Αρχίζει η καινούργια σχολική χρονιά και όπως πάντα υπάρχουν προβλήματα στα σχολικά κτίρια.

Σε φωτογραφίες που μας έστειλαν αναγνώστες μας, υπάρχει μεγάλο κενό σε σχάρα έξω από το κτίριο του 10ου δημοτικού στην πλευρά από την οδό Ηπείρου, όπου βρίσκεται και το 12ο Νηπιαγωγείο.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού παιδιού. 

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να κινηθούν άμεσα.





Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Συνεχίζεται η καταστροφή δέντρων στον Βύρωνα

Άλλη μία περίπτωση Ανατολικής Θράκης και Μιλήτου γωνία. Το μπόλιασμα απέτυχε και κάποιος "δραστήριος" γείτονας κόβει και τους βλαστούς που βγαίνουν πάλι από τις νεραντζιές με αποτέλεσμα να μείνουν κούτσουρα. Δυστυχώς σε πολλές αναφορές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αποτυχημένο μπόλιασμα η για κλοπή νεοφυτευμένων δέντρων ο δήμος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Εκτός του ότι πρέπει να φυτευτούν καινούργια δέντρα εκεί που πλέον έχουμε μόνο κούτσουρα δεν πρέπει να ξαναπατήσουν πόδι στο Βύρωνα οι "ειδικοί" με τα αλυσοπρίονα που κουβάλησε η δημοτική αρχή για να μπολιάσουν και να κουρέψουν.