Σελίδες

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Δελτίο τύπου Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα - 28-03-2020





Η πανδημία του κορονοϊού να μην αποτελέσει ευκαιρία για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Έρχονται μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα εάν συνεχιστεί η υγειονομική πανδημία.
        Η υγειονομική κρίση να μην γίνει ευκαιρία για λίγους σε βάρος των πολλών.
Να μη περισταλούν ατομικά δικαιώματα και δημοκρατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες
……………………………………………………………………………………………………………………………..
Ο λαός μας, η χώρα μας όπως και σχεδόν όλος ο πλανήτης, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια υγειονομική κρίση που στο πέρασμά της θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της. Φέρνει στην επιφάνεια όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν διαχρονικά με τη συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα σε υπηρεσίες όπως -Υγεία, Παιδεία, κοινωνική πολιτική, δήμοι- καθώς και το μονοδιάστατο μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης, της αποβιομηχάνισης, σε βάρος της παραγωγικής συγκρότησης της χώρας προς όφελος της κοινωνίας. 

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί την πανδημία του κορονοϊου για να μειώσει τους μισθούς εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, να επιβάλει αναστολή εργασιακών δικαιωμάτων και ατομικών, συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

250.000 περίπου επιχειρήσεις έχουν κάνει αναστολή της σύμβασης εργασίας                                                για τους εργαζομένους τους.

Στους εργαζόμενους που  υποχρεώνονται για λόγους πανδημίας  και προστασίας της δημόσιας υγείας να μείνουν στο σπίτι θα έπρεπε να τους καταβληθεί  το σύνολο του μισθού  για να μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές του ανάγκες και υποχρεώσεις τους.
Η κυβέρνηση αντί για αυτό, αποφάσισε ένα από τα πρώτα μέτρα  στις ήμερες του κορονοϊού να είναι η φτωχοποίηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, φορτώνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ήδη στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις - 250.000 περίπου επιχειρήσεις έχουν κάνει, μέχρι τώρα, αναστολή της σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους τους- θα καταβληθεί το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ  για ενάμιση μήνα, μέχρι τέλος Απριλίου.  Για δε τους ελευθέρους επαγγελματίες, επιστήμονες που σταματά η επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξήγγειλε το  εξωφρενικό επίδομα των 600 ευρώ, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους φορείς τους. 

 Η σύγκριση με άλλες χώρες της Ε. ΕΝΩΣΗΣ είναι αποκαρδιωτική για το επίδομα των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση,  με τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων εργαζόμενων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Συντηρητικές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, σε χώρες του πλούσιου Βορρά ή του φτωχότερου Νότου, επιδοτούν πλήρως από το 70% μέχρι το 100% του μισθού σύμφωνα με την εφ. των συντακτών 28-3-200.
  
Την ίδια στιγμή κυβέρνηση  αποφάσισε μια σειρά διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις όπως το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας,  μειώνοντας στο μισό το μισθό των  εργαζομένων. Δίνει  τη δυνατότητα να αλλάζουν συμβάσεις εργασίας και να μην έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους ως φυσικά πρόσωπα με τις ίδιες συμβάσεις εργασίας.   

Επανέφερε το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, γνωρίζοντας  ότι τα μέτρα που παίρνει θα προκαλέσουν αντιδράσεις μετά το αρχικό μούδιασμα  και το φόβο του κορονοιού, θέλοντας να προλάβει  μήπως και κανείς ξεφύγει και σηκώσει το ανάστημα των δικαιωμάτων.

Ανατρέπει το νομικό πλαίσιο για τους ιατρούς εργασίας, ενώ δεν δίνει ειδική άδεια στις ευπαθείς ομάδες για λόγους προστασίας της ζωής τους στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα δίνει δώρο στους επιχειρηματίες της υγείας εκατομμύρια ευρώ, καθώς διπλασίασε την αποζημίωση για τις ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές, ακριβοπληρώνει τα τεστ για τον κορονοϊό, ενώ αρνείται στις ιατρικές σχολές να το κάνουν εντελώς δωρεάν. Δώρισε 11.000.000 στα ΜΜΕ για διαφημίσεις για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή τα κόμματα μοιράστηκαν 13.000.000€. κρατική χρηματοδότηση.


Η σημερινή κυβέρνηση ποτέ δεν έκρυψε τους βαθύτερους στόχους της, απλά σήμερα με πρόσχημα την υγειονομική απειλή αρπάζει την ευκαιρία να νομοθετήσει τα πιο ακραία αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Επισπεύδει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της σε όλους τους τομείς, ανατρέπει εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα.

 Με βάση την πολιτική νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία των κυβερνώντων πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο, εάν η πανδημία συνεχιστεί μετά το Μάιο, ότι θα τεθεί το θέμα της μείωσης των μισθών και στο δημόσιο, στο όνομα δήθεν της ίσης αντιμετώπισης των μισθωτών, να σηκώσουμε τα βάρη ισότιμα και άλλα παραμύθια.

Αφήνοντας για άλλη μια φορά τους κατέχοντες σε αυτή τη χώρα όχι απλά στο απυρόβλητο αλλά και διευκολύνοντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με τα μέτρα που παίρνει η  υγειονομική κρίση να γίνει για λίγους ευκαιρία για την μετά την  κορονοϊό εποχή.
Μπορεί για ορισμένους να θεωρείται  λογικό και ηθικό το να  μειωθούν και οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο και από τα διάφορα Μ. Μ. προπαγάνδας θα αναπτύσσεται η θεωρία … να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα … Ξεχνώντας ότι θα πρέπει να πληρώσουν οι κατέχοντες σε αυτή τη χώρα, και όχι τα συνήθεις υποζύγια, μισθωτοί, συνταξιούχοι, λαϊκά στρώματα.

Στο όνομα ότι δεν αντέχει η εθνική οικονομία και ενώ δεν θέλει να διαθέσει τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα για την στήριξη των μισθωτών, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων και των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα ΜΜΕ να αναφέρει ότι  προσωρινά δεν έχει τεθεί το θέμα των μειώσεων των μισθών στο Δημόσιο, ωστόσο συμπληρώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που η κρίση του κορωνοϊού θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Ποιος όμως πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού!

Όλοι ανησυχούμε από την νέα πανδημία για τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τους γύρω μας.

Είναι για το καλό να μένουμε σπίτι. Να μετακινούμαστε για τα άκρως αναγκαία για να μην διευκολύνουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σκεφτόμαστε. Ότι θα μας βάλουν στο γύψο.   Εξάλλου το βλέμμα και η σκέψη δεν αστυνομεύονται.

 Σκεπτόμαστε και είμαστε αλληλέγγυοι σε όλους όσους συνεχίζουν να  εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες  στη πρώτη γραμμή, όπως νοσοκομεία, καθαριότητα, Σουπερ Μάρκετ, Φαρμάκια, Φούρνους, Βενζινάδικα, για να μείνει ο λαός μας, η κοινωνία όρθια . Η κυβέρνηση ανακοινώσε ότι στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στο ΕΟΔΥ, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα καταβάλει  (έκτακτο) Δώρο Πάσχα. Μόνο όμως σε αυτούς, για όλους τους άλλους μοιράζονται απλόχερα μόνο ευχαριστίες. Να απαιτήσουμε   όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να τους παρέχονται  ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγείας τους στη διάρκεια της  εργασίας-κάτι που πολλές φορές δεν γίνεται- να στηριχτούν, ενισχυθούν όλοι αυτοί οικονομικά.

Με όλοι τη δύναμη μας φωνάζουμε Δώστε λεφτά για τη δημόσια υγεία. Μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, ανοίξτε ΜΕΘ, κάντε ΤΕΣΤ. Προσλάβετε το αναγκαίο προσωπικό στους Δήμους ΤΩΡΑ.

Να απαγορευτούν καθολικά οι απολύσεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναδρομικά από την 1ή  Μαρτίου  και οι οποιαδήποτε μεταβολή των εργατικών συμβάσεων. Να καταβάλλεται το σύνολο του μισθού του εργαζομένου, όταν οι επιχείρηση σταματά την λειτουργιά της, η όταν εργάζεται εκ περιτροπής.  

Να μην δεχτούμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Συσπειρωμένοι ως μια γροθιά απευθυνόμαστε στα σωματεία μας. Δεν προβαίνουμε σε ατομικές συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι. ΔΕΝ συναινούμε σε καμία είδους καταπάτηση και περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Ο κορονοϊος να μην αξιοποιηθεί από κυβέρνηση, δημάρχους και επιχειρηματίες για να επαναφέρουν μέτρα ανάλογα ή και χειρότερα των μνημονίων σε βάρος μισθωτής εργασίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Παναγιωτόπουλος  Χρήστος εργαζόμενος στο Δήμο Βύρωνα

Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δήμου Βύρωνα. 

Μέλος του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ
Βύρωνας 28-3-2020

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ασφαλτοστρώσεις - Μπετοστρώσεις Τι θα κάνουν επιτέλους ο Δήμος και οι δημοτικές παρατάξεις;


Αυτές τις ημέρες γίνεται ανασφάλτωση στην οδό Ευαγγελικής Σχολής

Κατα το φρεζάρισμα του δρόμου, "ήρθαν στο φως" πολλά φρεάτια που είχαν καλυφθεί με άσφαλτο κατά τις ασφαλτοστρώσεις του 2010-2011






Ετσι εξηγείται και γιατί όλα τα φρεάτια έγιναν επικίνδυνες λακούβες γιατί η μία άσφαλτος έπεσε επάνω στην άλλη και όσα δεν καλύφθηκαν τελείως όπως τα συγκεκριμένα μετατράπηκαν σε λακούβες


«Το συγκεκριμένο έργο είναι μια μεγάλη αμαρτία» είχε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Ιουλίου 2015, κατά τη συζήτηση του θέματος κατόπιν αιτήματος πολιτών, ο επί κεφαλής, τότε, της Δημοτικής Παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» κ. Σταύρος Τζιορτζιώτης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, το 2010, είχε υποβάλλει και ένσταση στην Περιφέρεια την οποία είχαν συνυπογράψει ο κ. Πάλμος και ο κ. Σταθόπουλος. «Όταν λέγαμε, και το λέμε ακόμα, ότι τα χρήματα και τα έργα δεν γίνονται με βάση τις ανάγκες των δημοτών αλλά με βάση των εργολάβων και με βάση πως το κεφάλαιο θα κερδίσει ακόμα περισσότερα, ερχόμαστε να επιβεβαιωθούμε. Και επιβεβαιωνόμαστε. Μπορεί να είμαστε υπερβολικοί κάποια στιγμή; Είμαστε υπερβολικοί, ναι είμαστε. Μέσα στην υπερβολή μας όμως υπάρχει και η αλήθεια. Και την αλήθεια αυτή δεν μπορεί να την διαψεύσει κανένας. Τα φρεάτια σκεπάστηκαν. Σκεφτείτε μια Τεχνική Υπηρεσία, που δεν είναι ότι δεν γνωρίζει, όταν ανεβαίνει ο δρόμος 10 εκατοστά, ότι θα έχει πρόβλημα στο φρεάτιο» συμπλήρωνε στην ομιλία του ο κ. Τζιορτζιώτης.

https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/03/378925281.html


Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Δημήτριος Σουλιώτης (υπεύθυνος του Κοινωνικού Φαρμακείου Βύρωνα) λαμβάνοντας το λόγο δήλωνε: «… είναι τέτοια η κλοπή που έγινε, είναι τέτοια η απάτη των περίφημων εργολάβων που πραγματικά η σημερινή Δημοτική Αρχή (Γρηγόρη Κατωπόδη), στην οποία θα ήθελα να υπογραμμίσει ότι έχει τις ευθύνες με την εξής έννοια: Αυτό το σκάνδαλο, αυτό το έργο, αυτή η ληστεία που έχει γίνει δεν μπορεί να μείνει έτσι. Και θα έπρεπε πραγματικά, και θεωρώ πολλούς από τους Δημοτικούς Συμβούλους και άλλους παράγοντες του Δημοτικού Συμβουλίου αρκετά ευαίσθητους στο να προστατεύσουν το λαϊκό μόχθο και να μη συνεχίζεται το γνωστό καθεστώς που 40 χρόνια έβαλε τη χώρα μέσα σ’ αυτή την καταστροφή, αυτή τη ληστεία, τη συναλλαγή, τη διαφθορά (Αποσπάσματα από τα Πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 22ας Ιουλίου 2015).  

Άρθρα του κ. Δημήτρη Σουλιώτη από τον Φεβρουάριο του 2011

"ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΦΡΕΑΤΙΑ - ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ"

https://dimokratiki-enotita-virona.blogspot.com/2011/02/blog-post_23.html


"ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ"
http://vironas-news.blogspot.com/2011/02/blog-post_20.html

Επίσης με το φρεζάρισμα φάνηκε και ατόφια η προηγούμενη άσφαλτος αφού το 2009-2010 δεν είχε περάσει φρέζα, οι φωτογραφίες παρακάτω.







Δυστυχώς και με την επόμενη δημοτική αρχή η κατάσταση δεν άλλαξε.


Στις 26 Ιουνίου 2017 σε άρθρο μας σχετικά με τις ασφαλτοστρωσεις και την κάλυψη φρεατίων, 

https://vironastrigiro.blogspot.com/2017/06/blog-post_26.html


κατηγορηθήκαμε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου για "μικροπολιτική" γιατί "το έργο δεν έχει παραδοθεί ακόμα"





Εκτοτε πήγαν και το έσκαψαν, χωρίς ποτέ να γίνει ανόρθωση μέχρι σήμερα, 2020



Πολλές φυσικά οι περιπτώσεις με τις λακούβες - φρεάτια και δεν φτιάχνεται καμία

Τι γίνεται; μήπως το έργο δεν έχει παραδοθεί ακόμα ή μιλάμε για διαχρονική ανικανότητα;

Από τις ασφαλτοστρώσεις του 2017 πολλά φρεάτια έμειναν πάλι λακούβες όπως και στις ασφαλτοστρώσεις του 2010-2011

Το ίδιο φαίνεται να γίνεται και με τις ασφαλτοστρώσεις του 2019-2020


ΟΙ ΜΠΕΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ

Οι μπετοστρώσεις δεν αποτελούν εξαίρεση για παράδειγμα στην οδό Χαριδήμου ήδη εμφανίζονται οι κακοτεχνίες και στο μπετόν βλέπουμε σημεία διάβρωσης

Σαν να μην φτάνει αυτό έχουμε και τις σκαψίματα και μπαλώματα από τις εταιρίες οπτικών ινών

Ο δήμος που είναι; θα παραλάβει το έργο;





Στο μεταξύ μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί στην οδό Ευμένους δεν αντικαταστάθηκε η πλακόστρωση με μπετόστρωση και παραμένει σε άθλια κατάσταση;



ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ


Στο μεταξύ μετά από 10 ημέρες έργων ασφαλτοστρώθηκε η μισή Ευαγγελικής Σχολής. Τι βλέπουμε; οτι καλύφθηκε το 80% των φρεατίων, και αυτά που είχαν έρθει στην επιφάνεια με το φρεζάρισμα αλλά και αυτά που είχαν μείνει λακούβες και τα 2-3 που είχαν ανορθωθεί κανονικά




Γι' αυτά τα χάλια Ευαγγελικής Σχολής και Δηλβοή δεν έχουμε να πούμε τίποτα...




Και εδώ ένα απο τα εκ νέου καλυφθέντα φρεάτια.



Δυστυχώς για κάποιους και ευτυχώς για τους κατοίκους του Βύρωνα, έχουμε καταγράψει ένα - ένα τα φρεάτια και τις θέσεις τους, και περιμένουμε να αποκατασταθούν όλα από τον εργολάβο.



Στο μεταξύ σε πολλά σημεία δεν έχει γίνει σωστή εφαρμογή / πίεση της ασφάλτου όπως το παραπάνω με αποτέλεσμα με τις πρώτες βροχές να αρχίσει να ξηλώνεται.






Δείτε πως φεύγει η άσφαλτος με το πόδι Αγίας Σοφίας και Κυδωνιών γωνία, αφού δεν την πάτησε ποτέ το μηχάνημα.


Καλείται ο δήμος να επιβλέψει όλους τους δρόμους που ασφαλτώθηκαν, πριν την παραλαβή του έργου και να αποκατασταθούν όλες οι κακοτεχνίες άμεσα!

Καλούνται και οι δημοτικές παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους


Δεν μπορεί διαχρονικά να αντιμετωπίζουμε τις ίδιες κακοτεχνίες και τα έργα να παραλαμβάνονται ως άρτια.



ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΒΙΔΑ - ΒΙΔΑ ΣΕ 13 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ


Έρευνα για τις παιδικές χαρές από τις συλλογικότητες πολιτών "Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα" "Ενάργεια" "Βύρωνα και Τριγύρω"



Ξεκινώντας να δούμε μία δημοσίευση σχετικά με ανακατασκευή παιδικών χαρών στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου


294.000 χιλιάδες ευρώ για τις 9 παιδικές χαρές στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ο Βύρωνας γιατί 980.000 χιλιάδες ευρώ για 10 παιδικές χαρές;

Βλέπουμε στην παιδική χαρά Νέας Ελβετίας πινακίδα να μας ενημερώνει ότι το κόστος για την ανακαίνιση 10 παιδικών χαρών εκτοξεύεται στις 980.000.

Όπως μας λέει η πινακίδα βεβαίως βεβαίως δεν είναι μόνο για παιδικές χαρές, αλλά ποια άλλη "Λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση χώρων αναψυχής και πρασίνου" έχετε εσείς να γίνεται στο Βύρωνα;

Μήπως τους παλιούς στύλους φωτισμού που τους βάφουν μέχρι την μέση και δεν έχουν λάμπες;
Παραδείγματα παρακάτω.



λάμπες γεμάτες νερό και βαμμένοι στύλοι μέχρι την μέση, παιδική χαρά ταπητουργείου


κατεστραμμένο φωτιστικό σώμα στην παιδική χαρά πλατεία Βαρουτίδη, αγαλματάκια

Έκανε ο Δήμος Βύρωνα διεθνή διαγωνισμό; Α ναι που είναι τα στοιχεία;

Μήπως πρέπει επιτέλους να πάει το θέμα στο Σώμα Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης για να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες;



Αντίθετα διαβάζουμε:

Κρήτη: 294 χιλιάδες για τις παιδικές χαρές στο Οροπέδιο Λασιθίου – Ο διεθνής διαγωνισμός


Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για την πλήρη αποκατάσταση όλων των παιδικών χαρών του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 8η Απριλίου 2019.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 294.077 ευρώ και υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλοδημος ΙΙ «Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας» με ποσό 201.994,76 ευρώ και από ιδίους πόρους του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου με χρηματοδότηση 92.082 ευρώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αντικείμενο του διεθνούς διαγωνισμού του δήμου είναι η προμήθεια και η τοποθέτηση οργάνων και δαπέδων ασφαλείας σε 7 ήδη υπάρχουσες παιδικές χαρές, σε έναν χώρο παιχνιδιού του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου καθώς και η δημιουργία 2 καινούριων. Επίσης στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνονται και οι δαπάνες του συνόλου των απαραίτητων εργασιών για την πλήρη εγκατάσταση των δαπέδων και των υπό προμήθεια ειδών, καθώς και όλων των απαιτούμενων εργασιών που προβλέπονται ώστε μετά από την αποπεράτωση αυτών, οι χώροι που φιλοξενούν τις παιδικές χαρές να κρίνονται ασφαλείς και να τηρούν τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας.

https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/kriti/kriti-294-xiliades-gia-tis-paidikes-xares-sto-oropedio-lasithiou-o-diethnis-diagonismos/2750053/


Με αφορμή το παραπάνω άρθρο, προχωρήσαμε σε αναλυτική τεκμηρίωση κόστους σε 10 παιδικές χαρές που ανακαίνισε ο δήμος του Βύρωνα

Μέχρι τώρα έχει γίνει ανακατασκευή σύμφωνα με το έγγραφο του δήμου σε 11 παιδικές χαρές και με το ακόλουθο κοστολόγιο





1) Καρούσου (Ιγνατίου Άρτης)
2) Πλατείας Γράμμου 61.000
3) Καραολή Δημητρίου 33.200
4) Κισσού (Καρέας) 34.150
5) Πλατεία Δημάρχου Νικολαίδη (κατά το ήμισυ) 54.400
6) Ραιδεστού (Ταπητουργείο) 48.000
7) Ντάνκαν (10ος Παιδικός Σταθμός) 29.650
8) Αγαλματάκια (Πλατεία Βαρουτίδη) 18.750
9) Νέας Ελβετίας 139.000
10) Αγίας Τριάδας (υπο ανακατασκευή) 120.800 (μόνο για την πρώτη φάση προφανώς- την παιδική χαρά στον χώρο με τα κάγκελα που εκ των υστέρων ξήλωσε η δημοτική αρχή) 120.800
11) Ανάληψης (υπό ανακατασκευή) 95.150

και σε άλλες τρείς που δεν αναφέρονται στο έγγραφο σας με αρ. πρωτ. 6425/25-07-2019 και σημειώνοντας ότι κατά την ως άνω ημερομηνία είχαν ολοκληρωθεί και δεν αναφέρετε και κόστος την ίδια δε ημερομηνία δεν θα μπορούσατε να έχετε στα χέρια σας τελικό κόστος για την παιδική χαρά ανάληψης αφού μέχρι και Οκτώβριο του 2019 ακόμα γίνονταν εργασίες.

12) Προποντίδος και Επταπύργου
13) Πλατεία Μανώλη
14) Αγίου Γεωργίου (Καρέας)

Αναλυτικά η έρευνα μας



1. Παιδική χαρά Ιγνατίου Άρτης (Καρούσου)




Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο. Η παιδική χαρά ως αφορά στα όργανα, φωτιστικά, πέργκολες χωρίς τα ξύλα, υποδομές κλπ. είχαν όλα κατασκευαστεί επί δημαρχίας Χαρδαλιά (δείτε χάρτες google) και το έργο είχε σταματήσει λόγω προβλήματος με τον εργολάβο.

Όταν ο εργολάβος κηρύχτηκε έκπτωτος, ο δήμος, όπως άλλωστε αναφέρει στην ιστοσελίδα του αποπεράτωσε την παιδική χαρά μόνος του, (με ίδια μέσα, τα οποία όμως δεν είναι δωρεάν αλλά έχουν κάποιο κόστος που δεν αναφέρεται)

Σε αυτή την περίπτωση σε έχουμε να υπολογίσουμε ούτε μεροκάματα, αλλά μόνο υλικά.

1. Στις υπάρχουσες δοκούς τοποθετήθηκαν κούνιες, 3 παιδιών (59 ευρώ) και 3 νηπίων (160 ευρώ) συνολικό κόστος 657 ευρώ

2. 1021 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών (1 τομέας 30x16 με υποτομέα 7x13 και 2 τομείς στο άνω επίπεδο 15x15
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος τιμή 13273 ευρώ

μπογιές, βίδες, δέντρα για τα παρτέρια, ποτιστικοί σωλήνες, πλακίδια, ξύλα για την πέργκολα και λοιπά υλικά και έξοδα 4000 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ 17.930 ευρώ



2. Παιδική χαρά Πλατείας Γράμμου



(το παιχνίδι που βλέπετε μπροστά μπροστά έχουν καταστραφεί τα προστατευτικά λάστιχα του με αποτέλεσμα να παιδιά να κάθονται με φόρα επάνω στα σίδερα, έχει μείνει έτσι γιατι η Τεχνική Υπηρεσία "δεν επισκευάζει βανδαλισμούς" όταν θα γίνει τραυματισμός παιδιού τι θα πει τότε;

1. Οργάνο παιδικής χαράς με τσουλήθρα και αναρρίχηση
αντίστοιχο και καλύτερο ενδεικτικά κόστος 3990 ευρώ

2. Κούνια Νηπίων διπλή κόστος 895 ευρώ
3. Κούνια Παιδιών διπλή κόστος 705 ευρώ
4. Περιστροφικό όργανο στο οποίο μπορούν να κάτσουν μέχρι και 4 παιδιά και να γυρίζουν γύρω γύρω. Εκτός από την ημέρα των εγκαινίων δεν έχουμε δει κανένα παιδί να το χρησιμοποιεί
ενα εναλλάκτικο και πολύ πιο χρηστικό θα ήταν το παρακάτω με κόστος 1900 ευρώ
5. ένας στύλος βρύσης με τεχνοτροπία και βρύση ροής με χρονομέτρηση η οποία δεν ήταν βαριάς χρήσης και στις πρώτες 15 ημέρες χάλασε και αντικαταστάθηκε με μία απλή των 5 ευρώ σε όλες τις παιδικές χαρές. Με την μεγαλύτερη τιμή, 200 ευρώ

6. 3 παγκάκια (τα άλλα υπήρχαν ήδη)
ενδεικτικό κόστος 260 ευρώ έκαστο σύνολο 780 ευρώ
7. 3 κάδοι απορριμάτων (οι άλλοι υπήρχαν ήδη)
ενδεικτικό κόστος 82 έκαστος σύνολο 246 ευρώ
8. 568 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος τιμή 7384 ευρώ

(2 τομείς 16x7 και 22x13 10x17 σε ένα ενιαίο χώρο)
ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 4 εργάτες 160 την ημέρα χ 10 ημέρες 1600 ευρώ
μπογιές, βίδες, δέντρα για τα παρτέρια, ποτιστικοί σωλήνες, και λοιπά υλικά και έξοδα 2000 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 19.700 ευρώ



3. Παιδική Χαρά Καραολή Δημητρίου




1. Παιχνίδι με σκάλα, τσουλήθρα και σωλήνα
ενδεικτικό κόστος (για ένα ανώτερο) 3180 ευρώ

2. Ελατήριο αλογάκι για πιο μεγάλα παιδια κόστος 460 ευρώ
3.  2 Παιχνίδια 
ελατήριο για νήπια κόστος 920 ευρώ
4. Παιχνίδι λαβύρινθος
αντίστοιχο ενδεικτικό κόστος 390 ευρώ
5. 4 παγκάκια
ενδεικτικό κόστος 260 ευρώ έκαστο σύνολο 1040 ευρώ
7. 1 κάδος απορριμάτων
ενδεικτικό κόστος 82
8. 360 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος τιμή 4690 ευρώ


(μεγάλο μέρος δεν έχει κάλυψη με πλακίδια ασφαλείας, με αποτέλεσμα παιδιά να πέφτουν και να τραυματίζονται, το γιατί, παραπέμπω στον διάλογο Σουλιώτη - Καραγιάννη)

Μάρτιο του 2016 σε συνάντηση επιτροπής με μέλη τον κ. Σουλιώτη και τον κ. Βρούτση με τον κ. Καραγιάννη είχε γίνει ο ακόλουθος διάλογος.


Σουλιώτης: Δεν πρέπει να αφήνονται κενά στον προστατευτικό τάπητα, ο Χαρδαλιάς είχε καλύψει όλο τον χώρο της παιδικής χαράς.


Καραγιάννης: Δεν με νοιάζει τι έκανε ο Χαρδαλιάς. Ο νόμος λέει μόνο γύρω από το παιχνίδι.


Στο μεταξύ και στην Νέα Ελβετία και στην Γράμμου, τα παιδιά τρέχοντας πέφτουν στα κενά με το τσιμέντο και τραυματίζονται.

Τα παιδιά φταίνε προφανώς που τρέχουν. Ο νόμος λέει όχι προστατευτικός τάπητας.


ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 4 εργάτες 160 την ημέρα χ 10 ημέρες 1600 ευρώ
- Η βρύση υπήρχε από πριν

μπογιές, βίδες, και λοιπά υλικά και έξοδα 900 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 13.262 ευρώ





4. Παιδική Χαρά Κισσού Καρέας




1. Οργανο πολλαπλών χρήσεων της γαλλικής εταιρίας Proludic
Ούτε και αυτή η εταιρία αναφέρει τιμές, ενδεικτική τιμή με παρόμοιο όργανο (πολύ καλύτερο) 3038 ευρώ

2. Βρύση, 200 Ευρώ

3. Αλογάκι με ελατήριο - ενδεικτικό κόστος 434 ευρώ

4. 400 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος 5200 ευρώ

5. σίδερα περίφραξης, 40 τεμάχια διαστάσεων 1,5 x 1 μέτρο.

40 έως 60 ευρώ, με την μεγαλύτερη τιμή 2400 ευρώ.

6. 3 παγκάκια
ενδεικτικό κόστος 260 το ένα σύνολο 780 ευρώ
7. 1 κάδος απορριμάτων
ενδεικτικό κόστος 82 ευρώ έκαστος σύνολο 82 ευρώ
ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 4 εργάτες 160 την ημέρα χ 10 ημέρες 1600 ευρώ
μπογιές κλπ βίδες και λοιπά έξοδα 300 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 14.034 





5 Παιδική Χαρά Πλατείας Δημάρχου Νικολαίδη




1. Σύνθετο δραστηριοτήτων της εταιρίας Sports and Play (ακριβώς το ίδιο με τον σύνδεσμο)

στον ιστότοπο της εταιρίας δεν αναγράφεται τιμή και φυσικά όπως και στις άλλες περιπτώσεις αρνήθηκαν να μας πουν τηλεφωνικώς
ένα κατά πολύ ανώτερο στον σύνδεσμο παρακάτω

κόστος 3980 ευρώ

2. Δύο Κούνιες Ξύλινες - Μεταλλικες Διθέσιες Παιδιών - Νηπίων της εταιρίας  "Sports and Play"

http://www.sportsandplay.gr/product-item.php?prodId=579&lang=el

ενδεικτικό κόστος με ΦΠΑ 1600 ευρώ
3. Ελατήριο αλογάκι για πιο μεγάλα παιδια κόστος 460 ευρώ
4. 4 παγκάκια (τα άλλα υπήρχαν)
ενδεικτικό κόστος 260 το ένα σύνολο 1040 ευρώ
4. 2 κάδους απορριμάτων
ενδεικτικό κόστος 82 ευρώ έκαστος σύνολο 164 ευρώ
5. 1 παιχνίδι με ελατήριο
ενδεικτικό κόστος 434 ευρώ
6. 551 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος τιμή 7163 ευρώ

(οι τιμές πέφτουν δραστικά αν γίνει μεγάλη παραγγελία σε τεμάχια όπως ενημερωθήκαμε μέχρι και 7 ευρώ το τεμάχιο)

7. σίδερα περίφραξης, 10 τεμάχια διαστάσεων 1,5 x 1 μέτρο.
40 έως 60 ευρώ, με την μεγαλύτερη τιμή 600 ευρώ.

8. ένας στύλος βρύσης με τεχνοτροπία και βρύση ροής με χρονομέτρηση η οποία δεν ήταν βαριάς χρήσης και στις πρώτες 15 ημέρες χάλασε και αντικαταστάθηκε με μία απλή των 5 ευρώ σε όλες τις παιδικές χαρές. Με την μεγαλύτερη τιμή, 200 ευρώ

ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 4 εργάτες 160 την ημέρα χ 10 ημέρες 1600 ευρώ
μπογιές κλπ βίδες και λοιπά έξοδα 900 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 17.279

Σημειώνουμε εδώ ότι ο δεύτερος χώρος δεν έχει ανακατασκευασθεί και είναι σε άσχημη κατάσταση






6. Παιδική Χαρά Ραιδεστού (Ταπητουργείο)




1. Παιχνίδι με σκάλα, τσουλήθρα και σωλήνα
ενδεικτικό κόστος (για ένα ανώτερο) 3180 ευρώ

2. Μία Κούνια Ξύλινη - Μεταλλική Διθέσια Παιδιών - Νηπίων της εταιρίας  "Sports and Play" στην ιστοσελίδα τους όμως ούτε αυτοί δεν έχουν τιμές.http://www.sportsandplay.gr/product-item.php?prodId=579&lang=el

ενδεικτικό κόστος 800 ευρώ

3. Μονή κούνια με κάθισμα για βρέφη
ενδεικτικό κόστος 650 ευρώ

4. Ελατήριο αλογάκι για πιο μεγάλα παιδια κόστος 460 ευρώ

5. Τραμπάλα με ελατήριο
ενδεικτικό κόστος 460 ευρώ

6. Παιχνίδι ισορροπίας "βατραχάκια" που δεν είναι λειτουργικό και δεν αρέσει στα παιδιά. Σκοπός δεν είναι να αρέσει σε μας ή στον δήμαρχο αλλά σε αυτά, παιδιά έχουμε, τα ρωτήσαμε και μας είπαν όχι. Συχνά πέφτουν και χτυπάνε. Κάτι σίγουρα φτηνότερο και λειτουργικό θα ήταν η διπλή αναρρίχηση
ενδεικτικό κόστος 490 ευρώ

7. Ξύλινη περίφραξη παιδικής χαράς 25 μέτρα
τιμή 75 ευρώ το μέτρο κόστος 1875

8. δύο πόρτες προς 135 ευρώ η μία κόστος 540
Οι υπάρχουσες στην παιδική χαρά της Ραιδεστού ήταν κάκιστης ποιότητας και διαλύθηκαν. Ο δήμος κλασικά θα σου απαντούσε την κλασική ατάκα ότι και αυτά τα έσπασαν οι πολίτες που δεν έχουν αγωγή.

9. Πράσινος συνθετικός τάπητας 60 τετραγωνικά μέτρα
πρός 3 ευρώ το τ.μ. κόστος 360 ευρώ.
10. 1025 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών - 2 τομείς 20x20 και ένας τομέας 15χ15 πλακίδια
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος 13325 ευρώ

ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 4 εργάτες 160 την ημέρα χ 10 ημέρες 1600 ευρώ
μπογιές κλπ βίδες και λοιπά έξοδα 900 ευρώ.

11. 7 παγκάκια (τα άλλα υπήρχαν ήδη)
ενδεικτικό κόστος 260 ευρώ έκαστο σύνολο 1829 ευρώ
12. 5 κάδος απορριμάτων (οι άλλοι υπήρχαν ήδη)
ενδεικτικό κόστος 82 έκαστο σύνολο 410 ευρώ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 24.819


7. Παιδική Χαρά Ντάνκαν




1. Περιέχει (1) σπιτάκι τσουλήθρας της εταιρίας "ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΡΟΠΗ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ"

Παρεμπίπτοντως σε εταιρείες που δεν έχουν τιμές στην ιστοσελίδα τους, Όταν τους καλείς και ρωτάς τιμές για συγκεκριμένα προϊόντα αρνούνται να σου πουν. 

Για ποιο λόγο; είναι μυστικές; Όταν δε, τους είπαμε και τον λόγο που ζητούσαμε τις τιμές μας έκλεισαν και το τηλέφωνο.

Γενικότερα, οι εταιρίες από τις οποίες προμηθεύεται ο δήμος, δεν έχουν τιμές στο διαδίκτυο.

Ενδεικτικό κόστος με ΦΠΑ 1970 ευρώ


2. Μία Κούνια Ξύλινη - Μεταλλική Διθέσια Παιδιών - Νηπίων της εταιρίας "Sports and Play" στην ιστοσελίδα τους όμως ούτε αυτοί δεν έχουν τιμές.
http://www.sportsandplay.gr/product-item.php?prodId=579&lang=el

ενδεικτικό κόστος 800 ευρώ


3. 2 παγκάκια
ενδεικτικό κόστος 260 το ένα σύνολο 520 ευρώ
4. 2 κάδους απορριμάτων
ενδεικτικό κόστος 82 ευρώ έκαστος σύνολο 164 ευρώ

5. 1 παιχνίδι με ελατήριο
ενδεικτικό κόστος 434 ευρώ

6. 480 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος τιμή 6240 ευρώ
(οι τιμές πέφτουν δραστικά αν γίνει μεγάλη παραγγελία σε τεμάχια όπως ενημερωθήκαμε μέχρι και 7 ευρώ το τεμάχιο)

7. σίδερα περίφραξης, 18 τεμάχια διαστάσεων 1,5 x 1 μέτρο.
40 έως 60 ευρώ, με την μεγαλύτερη τιμή 1080 ευρώ.

8. ένας στύλος βρύσης με τεχνοτροπία και βρύση ροής με χρονομέτρηση η οποία δεν ήταν βαριάς χρήσης και στις πρώτες 15 ημέρες χάλασε και αντικαταστάθηκε με μία απλή των 5 ευρώ σε όλες τις παιδικές χαρές. Με την μεγαλύτερη τιμή, 200 ευρώ

Αν φυσικά ρωτήσεις τον κ. Καραγιάννη θα σου πει ότι δεν έφταιγε που η βρύση δεν ήταν βαριάς χρήσης (όπως μας διαβεβαίωσαν υδραυλικοί) αλλά την κλασική καραμέλα ότι δεν έχουν αγωγή οι πολίτες και τα χαλάνε όλα)
αν θεωρήσουμε ότι δεν είχε διαπραγματευτεί ο δήμος την δωρεάν τοποθέτηση 
(αν και απίθανο με τόσα λεφτά που έδωσε) και ότι τα συνεργεία του δεν μπορούσαν να την κάνουν και γι αυτό ήρθε συνεργείο της εταιρίας, με το ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 4 εργάτες 160 την ημέρα χ 10 ημέρες 1600 ευρώ μπογιές κλπ βίδες και λοιπά έξοδα 300 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ 13.308 ευρώ (τραβηγμένο από τα μαλλιά) - (με δεύτερη εκτίμηση, χαμηλότερες τιμές λόγω χονδρικής προμήθειας από τον δήμο λόγω μεγάλης ποσότητας προιόντων - 10800 ευρώ)



8. Πλατεία Βαρουτίδη (Αγαλματάκια)



σ.σ η πλατεία έχει σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας σύμφωνα και με πόρισμα του υγειονομικού

https://vironasipolimas.blogspot.com/2019/08/blog-post_11.html


1. σπιτάκι τσουλήθρας της εταιρίας "ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΡΟΠΗ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ"
Ενδεικτικό κόστος με ΦΠΑ 1970 ευρώ

2. Μία Κούνια Ξύλινη - Μεταλλική Διθέσια Παιδιών - Νηπίων της εταιρίας  "Sports and Play"

http://www.sportsandplay.gr/product-item.php?prodId=579&lang=el

ενδεικτικό κόστος με ΦΠΑ 800 ευρώ


3. Τραμπάλα με ελατήριο
ενδεικτικό κόστος 460 ευρώ

4. Βρύση, 200 Ευρώ

5. 440 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών - 2 τομείς 20x11 πλακίδια
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος 5720 ευρώ

6. σίδερα περίφραξης, 20 τεμάχια διαστάσεων 1,5 x 1 μέτρο.
40 έως 60 ευρώ, με την μεγαλύτερη τιμή 1200 ευρώ, και τα υπόλοιπα σίδερα που προυπήρχαν, επαναχρησιμοποιήθηκαν! (δείτε google maps)
ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 4 εργάτες 160 την ημέρα χ 10 ημέρες 1600 ευρώ
μπογιές κλπ βίδες και λοιπά έξοδα 300 ευρώ.

7. 1 παγκάκι
ενδεικτικό κόστος 260 ευρώ

8. 1 κάδος απορριμάτων
ενδεικτικό κόστος 82
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 12.592


9. Παιδική Χαρά Νέας Ελβετίας





Η μεγαλύτερη παιδική χαρά του δήμου.

1. Σύνθετο παιδικής χαράς, που όπως και στις άλλες περιπτώσεις, από την εταιρία που προμηθεύεται ο δήμος αρνούνται να μας πούνε τιμές.
Αντίστοιχο ενδεικτικό και κατά πολύ ανώτερο: κόστος 10930

2. Αναρριχητικό Αράχνη

3. Αναρριχητικό με μπάλες

4. Μπάρα ισορροπίας
Και τα τρία παραπάνω δεν είναι ιδιαίτερα χρηστικά και ευχάριστα στα παιδιά, βρήκαμε 3 πολύ καλύτερα και ανώτερα

Πολυόργανο αναρρίχησης 2690 ευρώ
Πυραμίδα αναρρίχησης 1160 ευρώ
Γέφυρα ισορροπίας με σχοινιά 660 ευρώ
5. Οργανο Τσουλήθρα - Σκαλάκια - Αναρρίχηση
Αντίστοιχο και καλύτερο στα 2420 ευρώ
6. Κούνια Νηπίων διπλή κόστος 895 ευρώ
7. Κούνια Παιδιών διπλή κόστος 705 ευρώ
8. Ελατήριο αλογάκι για πιο μεγάλα παιδια κόστος 460 ευρώ
9. Παιχνίδι ελατήριο για νήπια κόστος 460 ευρώ
10. ένας στύλος βρύσης με τεχνοτροπία και βρύση ροής με χρονομέτρηση η οποία δεν ήταν βαριάς χρήσης και στις πρώτες 15 ημέρες χάλασε και αντικαταστάθηκε με μία απλή των 5 ευρώ σε όλες τις παιδικές χαρές. Με την μεγαλύτερη τιμή, 200 ευρώ

11. 12 παγκάκια
ενδεικτικό κόστος 260 το ένα σύνολο 3120 ευρώ
12. 8 κάδοι απορριμάτων
ενδεικτικό κόστος 82 ευρώ σύνολο 656 ευρώ

13. 2294 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών

τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος τιμή 29822 ευρώ
(12x12, 20x20, 20x25, 25x25, 25x25 σε πέντε τομείς και μεσολαβεί τσιμέντο και πλακάκια ανάμεσα.


ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 10 εργάτες 400 την ημέρα χ 20 ημέρες 8000 ευρώ
μπογιές, βίδες, δέντρα για τα παρτέρια, ποτιστικοί σωλήνες, βερνίκια για το αναψυκτήριο εντός του χώρου και λοιπά υλικά και έξοδα 4000 ευρώ.
14. 3 όργανα γυμναστικής που προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο με μέγιστη τιμή και για τα 3 τα 7500 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ 73.678 ευρώ (με πολύ ανώτερα και λειτουργικά παιχνίδια)


10. Παιδική Χαρά Αγίας Τριάδας




Μία ακόμα αμαρτωλή ιστορία, και μια παιδική χαρά που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πόδι

1. Εδώ η δημοτική αρχή είπε να πρωτοτυπήσει και έβαλε μια τσουλήθρα με αναρρίχηση. Αρνείται όπως και σε όλες τις παιδικές χαρές όμως να μας δώσει στοιχεία για το κόστος. Βρήκαμε μία παρόμοια πιο λειτουργική
ενδεικτικό κόστος 3980 ευρώ

2. Μία Κούνια Ξύλινη - Μεταλλική Διθέσια Παιδιών - Νηπίων της εταιρίας  "Sports and Play" στην ιστοσελίδα τους όμως ούτε αυτοί δεν έχουν τιμές.

http://www.sportsandplay.gr/product-item.php?prodId=579&lang=el

ενδεικτικό κόστος με ΦΠΑ 800 ευρώ

3. Μονή κούνια με κάθισμα για βρέφη
ενδεικτικό κόστος 650 ευρώ

4. Τραμπάλα με ελατήριο
ενδεικτικό κόστος 460 ευρώ

5. 1 παιχνίδι με ελατήριο
ενδεικτικό κόστος 434 ευρώ

6. 4 παγκάκια (τα άλλα υπήρχαν ήδη)
ενδεικτικό κόστος 260 ευρώ έκαστο σύνολο 1040 ευρώ

7. 4 κάδοι απορριμάτων (οι άλλοι υπήρχαν ήδη)
ενδεικτικό κόστος 82 έκαστος σύνολο 328 ευρώ

8. σίδερα περίφραξης, 50 τεμάχια διαστάσεων 1,5 x 1 μέτρο.
40 έως 60 ευρώ, με την μεγαλύτερη τιμή 3000 ευρώ.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ!

9. 1000 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών - 2 τομείς 25x20
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος 13000 ευρώ

10. Κατασκευή βάσης οπλισμένου σκυροδέματος για την έδραση της παιδικής χαράς 250 τ.μ. περίπου με πάχος 10 εκ. μαζί με τα πλέγματα Τ 92, 30 κυβικά μέτρα μπετόν, κλπ. Εκτίμηση μηχανικού είναι στις 2500 ευρώ.
ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 10 εργάτες 400 την ημέρα χ 20 ημέρες 8000 ευρώ
μπογιές κλπ βίδες και λοιπά έξοδα 1000 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 35.192 ευρώ για το φιάσκο της παιδικής χαράς της Αγίας Τριάδας.

(μόνο για το πρώτο μέρος της κατασκευής)


11. Παιδική Χαρά Ανάληψης





Δεν είχε ολοκληρωθεί κατά την έρευνα, άγνωστο πως κατάφερε να βγάλει ο δήμος κοστολόγιο πριν την ολοκλήρωση, δεχόμαστε ως κόστος ίδιο με αυτό της Ραιδεστού 24.819

12. Παιδική Χαρά Αγίου Γεωργίου Καρέα

1. Οργανο πολλαπλών χρήσεων της γαλλικής εταιρίας Proludic
Ούτε και αυτή η εταιρία αναφέρει τιμές, ενδεικτική τιμή με παρόμοιο όργανο (πολύ καλύτερο) 3038 ευρώ

2. Μία Κούνια Ξύλινη - Μεταλλική Διθέσια Παιδιών - Νηπίων της εταιρίας  "Sports and Play" στην ιστοσελίδα τους όμως ούτε αυτοί δεν έχουν τιμές.

http://www.sportsandplay.gr/product-item.php?prodId=579&lang=el

ενδεικτικό κόστος με ΦΠΑ 800 ευρώ

3. ένας στύλος βρύσης με τεχνοτροπία και βρύση ροής με χρονομέτρηση η οποία δεν ήταν βαριάς χρήσης και στις πρώτες 15 ημέρες χάλασε και αντικαταστάθηκε με μία απλή των 5 ευρώ σε όλες τις παιδικές χαρές. Με την μεγαλύτερη τιμή, 200 ευρώ

4. 252 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών
τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος 3276 ευρώ

5. 3 παγκάκια
ενδεικτικό κόστος 260 το ένα σύνολο 780 ευρώ

6. 2 κάδοι απορριμάτων
ενδεικτικό κόστος 82 ευρώ σύνολο 164 ευρώ

7. σίδερα περίφραξης, 29 τεμάχια διαστάσεων 1,5 x 1 μέτρο.
40 έως 60 ευρώ, με την μεγαλύτερη τιμή 1740 ευρώ.
ημερομίσθιο στα 40 ευρώ χ 4 εργάτες 160 την ημέρα χ 10 ημέρες 1600 ευρώ
μπογιές κλπ βίδες και λοιπά έξοδα 300 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 11.898 



13. Παιδική Χαρά Προποντίδος και Επταπύργου





1. Περιέχει μία τσουλήθρα της εταιρίας "ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΡΟΠΗ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ"
Ενδεικτικό κόστος πολύ ανώτερου παιχνιδιού με ΦΠΑ 1970 ευρώ
2. Στην παλαιά δοκό για κούνιες που μάλιστα έχει και ράγισμα, έχουν τοποθετηθεί δύο καινούργιες κούνιες, μία παιδιών (59 ευρώ) και μία νηπίων (160 ευρώ)
3. 1 κάδος απορριμάτων
ενδεικτικό κόστος 82 ευρώ

4. 48 πλακίδια ασφαλείας 5 εκατοστών πάχους, διαστάσεων 50χ50 εκατοστών (σε άδειο χώρο χωρίς κανένα παιχνίδι - παράνοια) και 266 στον κύριο χώρο με την τσουλήθρα και την κούνια.

τιμές από 13 ευρώ έκαστο, κόστος 4082 ευρώ

ημερομίσθιο στα 40 ευρώ x 2 εργάτες 80 την ημέρα χ 10 ημέρες 800 ευρώ
μπογιές κλπ βίδες και λοιπά έξοδα 300 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ 7.453 ευρώ






ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

ΣΥΝΟΛΟ (ΓΙΑ 11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ) 634.500 ΕΥΡΩ

Το κόστος και 14 Παιδικών Χαρών πρέπει να αγγίζει τις 800.000 ευρώ, γιατί μόνον οι 11 κόστισαν - από τα στοιχεία που έδωσε ο δήμος στην συλλογικότητα "Ενάργεια", κατόπιν μεσολάβησης του ΣτΠ, η Διοίκηση- 634500


Δείτε και το άρθρο

"Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου Βύρωνα εκκρεμεί..."

https://vironasipolimas.blogspot.com/2020/03/blog-post_16.html

Όμως επισκευές πιστοποίησης έγιναν και σε άλλες (3) τρείς Παιδικές Χαρές οι οποίες δεν αναφέρονται στο με αρ. πρωτ. 6425/25-07-2019 έγγραφο, παρότι, κατά την ως άνω ημερομηνία είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Αναφερόμαστε στις Παιδικές Χαρές:
12) Προποντίδος και Επταπύργου
13) Πλατεία Μανώλη
14) Αγίου Γεωργίου (Καρέας)






ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ  ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ

1. Ιγνατίου Άρτης (Καρούσου) 17.930
2. Πλατείας Γράμμου 19.700
3. Καραολή Δημητρίου 13.262
4. Κισσού Καρέας 14.034
5. Πλατεία Δημάρχου Νικολαίδη 17.279
6. Ραιδεστού (Ταπητουργείο) 24.819
7. Ντάνκαν (10ος Παιδικός Σταθμός) 13.380
8. Βαρουτίδη (Αγαλματάκια) 12.592
9. Νέα Ελβετία 73.678
10. Αγίας Τριάδας 35.192 (μέχρι την πρώτη κατασκευή με τα κάγκελα)
11. Ανάληψης - δεν έχει ολοκληρωθεί κατά την έρευνα, άγνωστο πως κατάφερε να βγάλει ο δήμος κοστολόγιο πριν την ολοκλήρωση, δεχόμαστε ως κόστος ίδιο με αυτό της Ραιδεστού 24.819
12. Αγίου Γεωργίου Καρέα 11.898
13. Προποντίδος και Επταπύργου 7.453


ΣΥΝΟΛΟ (ΓΙΑ 13 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ) 286.036 ευρώ!!!!!


ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Στο ποσό αυτό έχουμε υπερκοστολογήσει προς το καλύτερο, με καλύτερα όργανα από αυτά που έχει βάλει ο δήμος στις παιδικές χαρές στις περισσότερες περιπτώσεις και με ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ!    
     
Ο δήμος μπορεί να επιτύχει πολύ καλύτερες τιμές χονδρικής και ιδίως στα πλακίδια τα οποία είναι μεγάλη ποσότητα.

Αν ο δήμος έχει αντιρρήσεις με τα αποτελέσματα της παρούσης έρευνας, ας δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία και κοστολόγια για τις παιδικές χαρές, πράγμα που ακόμα δεν το έχει κάνει.

Συμπερασματικά δε, οι παιδικές χαρές μετά την ανακατασκευή τους, εξοπλίστηκαν με εξοπλισμό χαμηλότερο πάντα ποσοτικά (σε αριθμό παιχνιδιών και δραστηριοτήτων με αυτόν που είχαν κατά την αρχική τους κατασκευή)

Η σύμβαση με τον εργολάβο για την συντήρηση τους, τελειώνει το 2021, και ήδη υπάρχουν αρκετές βλάβες στις ήδη ανακατασκευασμένες.
Η τεχνική υπηρεσία απαντά με τις φράσεις "κασσέτα" 

1) δεν επισκευάζονται οι βανδαλισμοί - φθορές

2) εμείς τα φτιάξαμε δεν έχουν αγωγή οι πολίτες και τα καταστρέφουν



Παιδική χαρά Αγίας Τριάδας, σπασμένη κατασκευή.




Παιδική χαρά Ραιδεστού - λείπουν βίδες, αιτήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του δήμου - καμία απάντηση



Παιδική χαρά πλατεία γράμμου, έχουν μείνει εκτεθειμένα τα σίδερα - αιτήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του δήμου - καμία απάντηση


11 παιδικές χαρές ακόμα είναι μη πιστοποιημένες και μη ανακατασκευασμένες, εκ των οποίων 3 επικίνδυνες, και 4 εξ΄αυτών ο δήμος θέλει να τις καταργήσει τελείως ενώ ήδη έχει ξοδευτεί ένα τεράστιο χρηματικό ποσό

Στο μεταξύ δίχως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ.Δ.Β. κ. Μ. Καραγιάννης, «καταργεί», αντί να ανακατασκευάσει και πιστοποιήσει, την Παιδική Χαρά της Εργάνης, ενώ αναπάντητο παραμένει το Έγγραφο του Α.Τ. Βύρωνα στην καταγγελία πολιτών σχετικά με τη σφράγιση ορισμένων Παιδικών Χαρών ως ακατάλληλων και επικίνδυνων προς χρήση!  


Κατόπιν όλων των ανωτέρω, Θέτουμε την Δημοτική Αρχή αλλά και τις Δημοτικές Παρατάξεις (γιατί «ο σιωπών δοκεί συναινείν») προ των ευθυνών τους!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ το θέμα των Παιδικών Χαρών που «έμεινε ανοικτό» κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2020, είτε με πρωτοβουλία της Διοίκησης, είτε κάποιας Δημοτικής Παράταξης, να συζητηθεί το συντομότερο δυνατό. 



ΖΗΤΑΜΕ:

1) Την τοποθέτηση φυλάκων στις παιδικές χαρές.

2) Το κλείδωμα των παιδικών χαρών το βράδυ
(πολλές μένουν ανοιχτές όλη την νύχτα).

3) Την άμεση επισκευή του φωτισμού.

4) Την επισκευή όλων των βλαβών.

4) Την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ανακατασκευής των υπολοίπων  Παιδικών Χαρών.

5) Τη καθημερινή επίβλεψη και άμεση συντήρηση αυτών.



Αν τα παραπάνω δεν υλοποιηθούν, σε λιγότερο από έναν χρόνο οι Παιδικές Χαρές θα έχουν μεταβληθεί πάλι σε χαλάσματα και τσάμπα τα όσα χρήματα ξοδεύτηκαν ή όσα ισχυρίζεται η Διοίκηση ότι δαπάνησε!